میدانید market segmentation چیست ؟ از جمله فعالیتهایی که برای آغاز هر کسب و کاری بایستی انجام دهید و هر کسب و کاری باید نسبت به آنها آگاهی داشته باشید، بخش بندی بازار و یا Market Segmentation میباشد. تقسیم بندی بازار موجب میشود استراتژی marketing کسب و کارتان را باید آگاهانه و با توجه به خصوصیتهای مشتریانتان انتخاب کنید. پس برای اطلاع از اینکه بخش بندی بازار چیست با دقت مقاله را مطالعه کنید.
تعریف بخش بندی بازار چیست؟
بخش بندی بازار یا (Market Segmentation) فرآیند تقسیمبندی یک بازار بزرگتر به بخش های کوچکتر گوناگون، که دارای ویژگیها و مزایای مشابه و یا مرتبطی هستند، میباشد.
مفهوم قسمت بندی بازار چیست ؟
بخش بندی بازار یک مفهوم برای حوزه بازاریابی است که همهی بازار را به زیرمجموعههای کمی کوچکتر تشکیل شده از مصرف کنندگانی با سلایق، تقاضاها و ترجیحاتی مشابه، تقسیمبندی میکند.
یک بخشبندی بازار یک واحد کوچک درون یک بازار بزرگ است که تشکیل شده از افراد مشابه است. یک بخش از بازار کاملا با بخشهای دیگر بازار متفاوت هستند. یک بخش بازار میتواند شامل افرادی باشد که مانند یکدیگر فکر کنند و دارای علایقی مشترک هستند. افرادی که در قسمتی مشترک از بازار میباشند به شیوهای شبیه به نوسانات بازار امروزی پاسخ میدهند.
انواع بخش بندی بازار چیست ؟
معیارهای گوناگونی برای بخش بندی کردن بازار وجود دارند که از میان آنها میتوانیم به معیارهای سنتی مانند بخش بندی بر اساس ویژگیهای دموگرافیک و یا جغرافیایی مخاطبان و یا عوامل مدرن مانند معیارهای رفتاری و یا روانشناختی افراد اشاره کنیم.
فاکتورهای بخش بندی بازار
فاکتورهایی که در بخش بندی بازار لحاظ می شوند شامل:
1- دموگرافیک (سن، جنسیت، درآمد،تحصیلات، قومیت، وضعیت تأهل و…)
2-روانشناسی (شخصیت، سرگرمی، میزان ریسک پذیری و…)
3-سبک زندگی، علاقمندی مخاطبان را نشان می دهد.
4-اعتقادات و ارزش های آنها چگونه است؟
5- مراحل زندگی، در چه سنی با چه طیفی روبرور هستیم. آیا مشتری ما جوان است یا میانسال ؟
6-جغرافیا، تراکم جمعیت و اینکه چه استان هایی توانایی خرید دارند را لحاظ کنید.
7- رفتار مشتری، واکنش مشتریان به برند و محصول ارائه شده چطور پیش بینی شده و بهترین کانال بازاریابی چیست؟
اگر یکماه برای جواب به این سؤالات وقت بگذارین مزیت ها را بدست میاریم.
دموگرافیک به شما می گوید چه افرادی مشتری شما هستند و روانشناسی به شما نشان می دهد این افراد چرا خرید می کنند.
یک مجموعه منحصر بفرد در بازار هدفگذاری می شود و ما راهبرد اساسی خواهیم داشت.
اهمیت سگمنتیشن مشتریان چیست؟
البته باید توجه داشته باشیم که میتوانیم از متغیرهای بسیار زیاد دیگری هم در قسمت بندی بازار استفاده کنیم که در ادامه مقاله ” بخش بندی بازار چیست “ به آنها نیز اشاره خواهیم کرد:
انواع بخش بندی بازار براساس ویژگیهای دموگرافیک (Demographic Segmentation)
متغیرهای دموگرافیک مانند سن افراد، شغل، م یزان تحصیلات، جنسیت آن ها و میزان درآمدشان از متغیرهای پرکاربرد در تقسیم بندی بازار میباشند. در این بخش از مقاله بخش بندی بازار چیست قصد بخش بندی بازار بر اساس ویژگیهای دموگرافیک را داریم.
جنسیت
بازاریابان بازار را باید براساس جنسیت مخاطبانشان به بخشهای کوچکتری تقسیم بندی کنند. مردان و زنان طبیعتا علایق و ترجیحات متفاوتی باهم دارند و در نتیجه هم نیاز به بخش بندی بازار بر اساس جنسیتها در برخی از بازارها وجود دارد.
بانوان محصولی که مخصوص به آقایان طراحی شده است، خریداری نمیکنند و همینطور هم برعکس. سگمنتیشن مشتریان بر اساس جنسیت در بسیاری از صنایع مثل لوازم آرایش، کیف و کفش، جواهرات و پوشاک بسیار مهم هستند.
گروه سنی
تقسیم بندی مخاطبان هدف براساس استراتژی گروه سنی یکی دیگر از راههای سگمنت بازار است. مسلم است محصولات و استراتژیهای بازاریابی برای خود نوجوانان کمی متفاوت از کودکان می باشد.
درآمد
بازاریابان همچنین مصرف کنندگان را براساس میزان درآمد به بخشهای کوچکتر تقسیم می کنند. افراد باتوجه به میزان درآمد ماهیانه در بخشهای مختلف دسته بندی میشوند.
وضعیت تاهل
تقسیمبندی بازار نیز میتواند بر اساس وضعیت زناشویی افراد باشد. به عنوان مثال، خدمات مسافرتی بستههای مختلف سفر و سفر را برای افراد مجرد و زوجهای متاهل در نظر میگیرند.
بدیهی است که نوع دقیقتر این استاندارد وضعیت فرد در خانواده (چرخه زندگی روزمره) است که اتفاقات افراد را به تصویر میکشد، بهعنوان مثال: جوان مجرد، جوان متاهل بدون بچه، جوان ازدواج کرده که جوانترین بچه است. زیر 6 سال است، جوان یک فرد متاهل که جوان ترین بچه اش شمال 6 سال است، یک فرد مسن ازدواج کرده با یک بچه، یک فرد مسن ازدواج کرده که جوانانش معمولاً زیر 18 سال سن ندارند، یک فرد منفرد فردی و …
شغل
بر خلاف دانش آموختگان مدرسه یا کم تحصیلی، کارکنان اداری الزامات مختلفی دارند. گاهی اوقات حتی نوع شغل افراد به بیشترین مزیت، نیازها و تصمیمات آنها قابل اجرا است. شیوه زندگی و متعاقباً رفتار خرید یک فرهنگ می تواند در رابطه با یک متخصص مالی کاملاً منحصر به فرد باشد.
اندازه سازمان
بخشبندی بازار در بازارهای B2B (منظور کسب وکارهایی می باشدکه مشتری یک کسب وکار دیگر است) و بر اساس عوامل دیگر مانند اندازه سازمان صورت میپذیر. به عنوان مثال یک شرکتی که در حوزه طراحی و پیاده سازی سیستم سازمانی فعالیت میکند ممکن است بتواند به سازمانهای بزرگتر، کوچک یا بسیار کوچکی خدمات ارائه کند و یا باید توجه داشته باشد که ممکن است نیازها یا رفتارهای یک یک این سازمانها میتواند کاملا فرق داشته باشد.
نوع تجارت
شاخص تقسیم بندی بازار بر پایه نوع تجارت به معنای بخشبندی بر اساس این که مشتری شما یک عمده فروش، خرده فروش و یا یک صادرکننده است. این نوع از معنای بخش بندی بازار نیز در کسب وکارهای B2B و یا بازارهاي مالي بسیار موثر است.
نوع خدمات
اکنون در این بخش میخواهیم اشاره کنیم که این نو از بخش بندی بازار چیست ؟ تقسیم بندی مشتریان سازمانی بر اساس نوع خدمتی که ارائه میدهند، امکان پذیر میباشد. به عنوان مثال میتوانیم به تقسیم بندی خدمات به انواع تخصصی و غیرتخصصی اشاره کنیم.
بخش بندی کردن براساس ویژگیهای روانشناختی(Psychographic Segmentation)
اساس تقسیم بندی بازار رقابتی در این روش سبک زندگی افراد می باشد. نگرش، علایق و یا ارزش مورد نظر افراد به مارکترها کمک میکند تا آنها را به گروههای کوچکتر تقسیم شوند و جايگاه يابي استراتژیک بهتری داشته باشند. Rogers بر مبنای این مسئله که مصرف کنندگان چگونه محصولات جدیدشان را قبول میکنند، بازار را به پنج گروه تقسیم میکنند که با نام چرخه عمر پذیرش در فناوری نیز شناخته میشود.
نوآوران (Innovators)
این دسته از مشتریان مشتاق امتحان ایده جدید هستند. نوآوران جسارت بسیار بالایی دارند و تجربیات گاهی بد از محصولات جدید را تقبل میکنند.
پذیرندگان آغازین (Early Adopters)
در این روش از مقاله ” بخش بندی بازار چیست ” جا دارد اشاره کنیم که روش تقسیم بندی بازار پذیرندگان آغازین افراد تاثیرگذاری میباشندکه عموما چیزهای جدیدی را امتحان میکنند و لذت میبرند.
اکثریت پیشگام (Early Majority)
در این قسمت از مقاله ” بخش بندی بازار چیست ” رسیدیم به این گروه از افراد که قبل از امتحان محصولات جدید همه سطوح را میسنجند. هرچند که اعضای این قسمت از بازار در پذیرفته شدن یک نوآوری و ایده جدید در بازار نقش بسیار مهمی دارند، ولی به ندرت به عنوان رهبران بازار نیز شناخته میشوند.
اکثریت پیرو (Late Majority)
این بخش از مشتریان را افراد محتاطی تشکیل میدهندکه ایدههای جدیدی را بعد از اینکه در میان عموم مردم مقبولیت یافتند، استفاده میکنند.
دیرپذیرندگان (Laggards)
در مقاله بخش بندی بازار چیست باید اشاره ای هم کنیم به دیرپذیرندگان که به گذشته تمایل دارند. این دسته از افراد معمولا نسبت به تغییر بسیار بدبین هستند و معمولا زمانی که یک محصول جدید را پذیرا هستند، آن محصول را با یک محصول جدید کردهاند.
بخش بندی بازار براساس ویژگیهای رفتاری (Behavioristic Segmentation)
در این شاخص های تقسیم بندی بازار ، افراد بر اساس دانش، نگرش و یا چگونگی استفاده از محصول یا ویژگیهای متفاوت آن تقسیم بندی میشوند. هر یک از متغیرهایی که در ادامه مقاله بخش بندی بازار چیست به آن اشاره خواهیم کرد، در این شیوه قابل استفاده هستند .
اکنون قصد داریم در مقاله بخش بندی بازار چیست اساس تقسیم بندی بازار بر اساس ویژگیهای رفتاری چگونه است؟
مناسبت خرید
رفتار ممکن است بسته به زمان استفاده از یک مورد یا مدیریت متفاوت باشد. به عنوان مثال، افرادی که سفر میکنند میتوانند این ادارهها را برای گردشهای کاری یا استراحت درگیر کنند، در هر یک از این دو مورد، تجربه و فرضیات برای مشتریان کاملاً منحصربهفرد است.
مزایای مطلوب (در جستجوی مزایا)
با در نظر گرفتن آنچه افراد هنگام استفاده از مدیریت یک آیتم به دنبال آن هستند، تمایل دارد که به عنوان یکی از آنها برای تصمیم گیری در مورد هزینه استفاده شود. به عنوان مثال، عالی، کم هزینه، طعم عالی، سرعت و ظاهر جذاب نمونه هایی از چیزهایی هستند که بهتر است به آنها فکر کنید.
وضعیت کاربر
مشتریان بالقوه را میتوانیم کاربرانی بدانیم که به طور مداوم از آیتم و یا مدیریت استفاده می کنند. سعی کنید از کمک و یا پارتیشن بندی استفاده نکنید. به عنوان مثال، بازاریابان می توانند اقلام جدید یا رویکردهای بهتری را برای استفاده از یک کالای قدیمی در یکی از این گردهماییها ارائه دهند. اگر صاحب یک کسب و کار اینترنتی هستید پیشنهاد میکنیم با مطالعه مقاله سایت فروشگاهی چیست آگاهی خود را برای فروش هرچه بیشتر بالا ببرید.
بخش بندی براساس ویژگیهای جغرافیایی (Geographic Segmentation)
تقسیم بندی بازار بر اساس ویژگیهای Geographic به بازار در مناطق مختلف اشاره دارد. یک بازاریاب نمی تواند روشهای مشابهی را برای افرادی که در مناطق مختلف زندگی می کنند در نظر بگیرد. تقسیم بندی بازار یکی از پیچیده ترین استراتژیها برای تقسیم بندی بازار است. به عنوان مثال، مدیریت مالی مورد نیاز افراد ساکن در شهرها کاملاً مشابه آنهایی نیست که در جوامع شهری، به ویژه مناطق بزرگ شهری زندگی میکنند. در واقع، حتی در شهر بزرگی مانند تهران، دفاتر بانکی واقع در منطقه شمالی شهر، مشتریان بیشتری نسبت به شعب مختلف جذب میکنند.
مزایای بخش بندی بازار تقسیم بندی بازار چیست ؟
به چه دلیل ما واقعاً تقسیم بندی بازار را میخواهیم؟ چرا شرایط استراتژيك بازار بخش بندی را میطلبد؟ شرایطی که در آن حداقل دو گردهمایی (به نام خریداران و بازرگانان) در تجارت نیروی کار و محصولات به صورت نقدی شرکت میکنند، بازار نامیده میشود. در بازار، بازرگانان کالاهای خود را به صورت نقدی از مشتریان (خریداران) میفروشند.
یک بازار نمیتواند از رویههای مشابه برای همه خریداران استفاده کند. توسعه بخشهای کوچکی که افراد مشابه را برای یک بازار بزرگ به یاد میآورند، تقسیمبندی بازار نامیده میشود.
اهمیت بخش بندی بازار برای جنسیتهای مختلف چیست؟
همه افراد الزامات مشابهی ندارند. یک مرد و یک خانم علایق و تمایلات مختلفی به موارد مختلف دارند. یک جوان به چیزی که یک بزرگتر نیاز دارد نیاز ندارد یا نمیخواهد.
یک دانشجوی کم مطالعه در مقایسه با یک کارمند اداری الزامات غیرمنتظرهای دارد. بخشبندی بازار به بازاریابان کمک میکند تا افراد با هم جمع شوند و تصمیمات و علایق مقایسهای در یک مرحله معمولی داشته باشند.
دیگر مزایای بخش بندی بازار چیست ؟
بخش بندی بازار به بازاریابان کمک می کند تا استراتژی های بازاریابی مناسب و طرح های تبلیغاتی مطابق با سلایق بخش مشخصی از بازار را به کار بگیرند. به عنوان مثال یک مدل مرد در تبلیغ محصولات زنانه جایگاهی نخواهد داشت. بازاریابان باید قادر باشند تا محصولات خود را با بخش های هدف بازار مرتبط سازند.
بخش بندی بازار به بازاریابان کمک می کند تا نیاز های مخاطبان هدف را درک و براساس آن برنامه های بازاریابی مشخصی را اتخاذ کنند. سازمان ها نیز می توانند رویکرد متمرکزتری در نتیجه تقسیم بندی بازار اتخاذ کنند.
دید گسترده و تاثیر بخش بندی بازار
بخش بندی بازار دیدی واضح از آنچه که خریداری میشود و آنچه که خریداری نمیشود، به مشتریان ارائه میدهد. به عبارت سادهتر فرآیند بخشبندی یک مسیر طولانی را در تاثیرگذاری بر تصمیم خرید مصرف کنندگان، سپری میکند. در مقاله لیست شرکت های دیجیتال مارکتینگ ما برترین آژانس ها را برای کسانی که قصد استفاده از خدمات دیجیتال مارکتینگ را دارند معرفی کردهایم.
بخش بندی بازار به سازمانها کمک میکند تا محصول مناسب را برای مشتریان مناسب در زمان مناسب ارائه دهند. بخش بندی جغرافیایی نیز مصرف کنندگان را براساس مکانهایشان طبقه بندی میکند.
تاثیر بخش بندی بازار در سازمانها و بورس
بخش بندی به سازمانها کمک می کند تا مشتریان خود را بهتر بشناسند و آنها را درک کنند. اکنون سازمانها می توانند به مخاطبان گسترده خود دسترسی پیدا کنند و محصولاتشان را به طور موثرتری ترویج دهند؛ این امر به سازمانها کمک میکند تا فعالیتهای بازاریابی خود را بر مخاطبان هدف متمرکز کنند و نتایج قابل قبول تری به دست آورند.
اهمیت معیارهای تقسیم بندی بازار چیست؟
به یاد داشته باشید که بخش بندی بازار به عنوان ضرورتی شناخته میشود که در بلند مدت به ارتقا کسب و کار و برند شما کمک خواهد کرد و بی توجهی به آن ممکن است منجر به هدر رفتن بودجه بازاریابی شما شود و رعایت اصول بازاریابی بسیار ضرورت دارد، چرا که ممکن است برنامههای بازاریابی برند با نیاز مخاطبان همخوانی نداشته باشد، و حتی بدتر از آن ممکن است برند بودجه و تلاش خود را برای گروهی که به طور بالقوه مشتری محصول نیستند، صرف کند. بنابراین توصیه میکنیم که با اتجام بخش بندی بازار فعالیتهای بازاریابی خود را هدفمندتر از گذشته، انجام دهید.
هدف از تقسیمبندی بازار، به حداقل رساندن ریسک تعیین محص,لات متناسب با بازار و همینطور تعیین بهترین راه برای ارائه محصولات به بازار است به گونه ای که بیشترین سهم از بازار را به دست بیاوریم.
چکیده مزایای بخش بندی بازار
1- رسیدگی بهتر به نیازها و خواسته های مشتریان
2-ارتقاء سطح خرید مشتریان
3-افزایش قدرت خرید از طریق تفکیک قیمت
4-جذب گروه های جدید مشتریان
5-روابط پایدار با مشتری
6- ارتباطات هدفمند
7- افزایش نوآوری
8- افزایش سهم بازار
“هدف ار بخش بندی بازار این است که محصولات و خدمات متناسب با نیازهای متنوع هر بخش را تولید و عرضه کنید”
پس بخش های مختلف بازار به مزایای متفاوتی از سوی شرکت شما نیاز دارند.
هدفگذاری Target
انتخاب بخشی از بازار که از فرایندهای بالا بدست آوردیم باید با معیارهای زیر هدفگذاری شوند.
1- سایز بازار با توجه به محصول ما که باید از نظر ابعاد مناسب و قابل توجیه باشد، ضمن آنکه محصول ما جوابگوی آن باشد.
2-تفاوت های بازار را کاملا قابل اندازه گیری کنید.
3-سود آوری مورد انتظار باید از هزینه های بازاریابی بیشتر باشند.
4-قابلیت دسترسی برای بخشی از بازار که مورد هدف ماست بدین صورت که هر بخش از بازار به محصولات و خدمات شرکت و ارتباطات بازاربابی آن دسترسی کافی داشته باشد.
جایگاه شما بین مشتریان positioning
در حال حاضر می دانیم مشتریان ما چه کسانی هستند و چه بخشی از بازار مورد هدف ماست.
حال باید تصمیم بگیریم که چگونه پیشنهادات خود را در هر بخش ارائه کنیم.
این بخش آخرین گام برای ورود به تدوین استراتژی بازاریابی است.
جایگاه و موقعیت شما به تمایز محصول شما نسبت به رقبا از نظر قیمت و کیفیت بستگی دارد.
در واقع محصول با خدمت شما جایگاهی واضح، مشخص و مطلوب در ذهن مشتری پیدا می کند.
اینکه مشتری چگونه از محصول شما یاد می کند بخاطر ارزش افزوده ای است که در ذهن مشتری ایجاد کردید.
خبر خوبی برایتان داریم اگر می خواهید در تدوین این مراحل همراه شما باشیم کافیست یک روز کامل در نشستی سودمند همراه با آژانس دیجیتال مارکتینگ بانوی هدف باشید.
چرا بانوی هدف را انتخاب کنید؟
در آژانس دیجیتال مارکتینگ بانوی هدف با تجربهترین و متخصصترین مشاوران دیجیتال مارکتینگ گرد هم آورده شده اند تا با مشاوره حرفه ای شانه به شانه شما در رشد ماندگار کسب و کارتان شما را همراهی کنند. شما همچنین میتوانید با دنبال کردن صفحه اینستاگرام بانوی هدف از به روزترین اخبار این حوزه آگاه شوید.
سوالات متداول تقسیم بندی بازار چیست
4 نوع تقسیم بندی بازار چیست؟
همانطور که طی مقاله توضیح دادیم بخش بندی بازار شامل انواع تقسیم بندی فیرموگرافیک، روانشناختی، رفتاری و جغرافیایی است که هر کدام بر اساس معیارهای خاصی قابل استفاده است.
هدف از تقسیم بندی بازار چیست؟