امروزه مسیر مشاغل جهت دیگری گرفته است. مشاغل از حالت سنتی تغییر شکل پیدا کرده و به فرم مدرنتری تبدیل شده است. هر کسبوکاری وبسایت جداگانهای دارد که برای کسب نتایج بهتر، نیاز به رصد و تحلیل دارد. در این مقاله قصد آن داریم پاسخی جامع به این پرسش ارائه دهیم: گوگل سرچ کنسول چیست؟ تجزیه و تحلیل وبسایت شما، این امکان را میدهد که سئوی سایت خود را بررسی و رفع ایراد کنید.
امروزه ابزارهای زیادی برای بررسی سئوی سایت وجود دارد. یکی از مهمترین آنها که محصول شرکت گوگل نیز میباشد، گوگل سرچ کنسول است. پیشنهاد میکنیم آموزش سرچ کنسول را جدی بگیرید. این ابزار کاربردی، برای افزایش عملکرد سایت شما بسیار ضروری است؛ چراکه بررسی مداوم عملکرد سایت شما برای کسبوکارتان، امری حیاتی است. گوگل سرچ کنسول در ابتدا ممکن است کمی گیجکننده باشد؛ اما کمی که با پنل آن کار کنید، متوجه اهمیت و سادگی آن خواهید شد.
این ابزار مهم و کاربردی به شما کمک میکند صفحات مهم و پربازدید سایت خود را بشناسید، وضعیت و رتبه تمامی صفحات خود را در گوگل ببینید، متوجه شوید کاربران از چه سایتهایی به سایت شما ارجاع دادهشدهاند و همچنین بتوانید برای کلمات کلیدی مختلف، جایگاه سایت خود را مشاهده کنید. شما با آموزش گوگل کنسول همچنین میتوانید در شناسایی و ردیابی مشکلات فنی سایت خود از این ابزار شگفتانگیز کمک بگیرید. برای عملکرد بهتر این ابزار، باید نخست آن را درست نصب و پیکربندی کنید و پس از آن بهخوبی نحوه استفاده از آن را آموزش ببینید.
این ابزار در سال 2015 بهعنوان گوگل وب مستر تولز معرفی و شناخته شد و پس از آن به سرچ کنسول تغییر پیدا کرد. این ابزار تحلیلی، ابزاری رایگان است که برای شما امکاناتی را بههمراه دارد. اگر شما هم مثل ما برای یافتن پاسخ این پرسش که گوگل سرچ کنسول چیست؟ بیقرار هستید، با ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ بانوی هدف همراه باشید.
اگر در استفاده از ابزارهای گوگل اندکی ناوارد هستید پس پیشنهاد ما به شما استفاده از خدمات لیدی تارگت در غالب خدمات سئو و تبلیغات کلیکی میباشد.
گوگل سرچ کنسول چیست؟
گوگل سرچ کنسول یا Google Search Console ابزاری رایگان است که توسط شرکت گوگل ارائه شده است. در زمان کنونی که در کشور ما تحریم هر روز اوج گرفته و سنگینتر میشود، وجود این ابزار رایگان برای ما ایرانیهای داخل ایران، موهبتی باارزش محسوب میشود. این ابزار با هدف بررسی و ارزیابی وبسایتها در نتایج گوگل طراحی شده است تا از این طریق بتوانید وضعیت وبسایت خود را در نتایج گوگل بسنجید و در صورت وجود مشکل، آن را عیبیابی و برطرف کنید.
باید ذکر کرد برای کسب جایگاههای برتر در نتایج گوگل، الزامی به نصب و استفاده از این ابزار نیست؛ ولی این ابزار رسیدن به این مهم را تسهیل میکند. این ابزار رایگان وظایفی را بهعهده دارد؛ از جمله این وظایف:
- موقعیت سایت و محتوای خود را در نتایج Google تأیید میکند. یعنی از طریق مسیری که برای رباتهای گوگل در سایت خود تعریف میکنید، باعث کمک به شناخت یا بهاصطلاح ایندکس مطالب سایت شما میشود و در واقع به سایت شما هویت میدهد. از این طریق، برای بهتر دیده شده در نتایج گوگل، دست شما را میگیرد.
- شما را از مشکلاتی که در وبسایت شما رخ داده است مطلع میکند.
- تعداد بازدید از وبسایت شما را در نتایج جستجوی گوگل نشان میدهد. بهعبارت دیگر، تعیین میکند که کاربران چه موضوعاتی را جستجو کردهاند و به سایت شما آمدهاند و یا چند بار عنوان شما در مدت جستجو کلیک شده است.
- هنگامی که هرزنامهای را در سایت شما پیدا کند به شما اطلاع میدهد.
- سایتهای دیگری را که به شما لینک شدهاند را نشان میدهد.
AMP (نسخه سبک وبسایت) و یا مشکلات مربوط به نسخه تلفن همراه وبسایت شما را نشان میدهد. امروزه تعداد کاربران موبایلی بهمراتب بیشتر از کاربران دسکتاپیست؛ لذا بررسی نسخه تلفن همراه سایت شما و دیدن از نگاه آنها بسیار برای کسبوکار شما ضروری است.
طریقه نصب گوگل سرچ کنسول بر روی سایت
در قسمت قبل به این پرسش که” گوگل سرچ کنسول چیست ” پاسخ داده شد. حال نحوه نصب آن بر روی سایت را شرح میدهیم. گوگل به کسی اجازه نمیدهد وضعیت وبسایت را در کنسول جستجو تأیید و مشاهده کند. برای این کار باید ثابت کنید که مالک سایت هستید و مالکیت خود را تایید کنید. برای نصب Search Console از صفحه اصلی Search Console دیدن کنید. روی دکمه Get Started Now کلیک کنید و به حساب Google خود وارد شوید یا اگر حساب Google ندارید، آن را ایجاد کنید. در این مرحله شما 2 گزینه خواهید داشت.
با افزودن یک رکورد DNS (مالکیت دامنه) گوگل سرچ کنسول را نصب کنید
زمانی که میخواهید Google همه زیر دامنههای موجود در یک دامنه را بررسی کند از این روش استفاده کنید.؛ این دامنهها میتوانند شامل زیردامنههایی باشد که با «m.website» یا «www» یا هر چیزی که فکرش را میکنید، شروع شود. این حالت شامل پروتکل های مختلفی مانند http، https و ftp میباشد.
نصب سرچ کنسول با آپلود فایل URL prefix property
نصب سرچ کنسول با این روش اطلاعات کمتری نسبت به روش قبلی به شما میدهد و در این حالت گوگل فقط اطلاعات یک آدرس خاص را ردیابی میکند. به عنوان مثال، اگر آدرس سایت را با http:// وارد کنید، احتمالا اطلاعاتی برای شما نمایش نمیدهد؛ ولی اگر همان سایت را با https:// شروع کنید، اطلاعات سایت به شما نمایش داده شود. به همین دلیل لازم است در این روش، آدرس دقیق و صحیح سایت خود را وارد کنید.
نصب سرچ کنسول روی وردپرس از طریق افزونه Yoast Seo
پس از بررسی و پاسخ به این پرسش یعنی گوگل سرچ کنسول چیست؟ به نصب آن برای وردپرس میرسیم. با توجه به اینکه امروزه سایتهای وردپرسی، بیش از 40 درصد از سایتهای موجود در اینترنت را تشکیل میدهند، در این قسمت قصد داریم نحوه نصب گوگل سرچ کنسول در سایتهای وردپرسی را با استفاده از افزونه Yost SEO SEO WordPress توضیح دهیم.
در این روش ابتدا نام دامنه خود بهدرستی وارد کنید:
نکته بسیار مهم در این مرحله، درست وارد کردن آدرس دامنه شما در باکس مربوطه است. در مرحله بعدی، بر روی گزینه html tag کلیک کنید.
پس از کپی کردن، تگ مطابق تصویر به قسمت عمومی افزونه Yost SEO رفته است و سپس باید بر روی سربرگ ابزارهای وبمستر کلیک کنید. برچسب کپی شده را در کادر مشخص شده جایگذاری کنید. پس از ذخیره تنظیمات، روی گزینه verify کلیک کنید.
نقشه سایت یا Sitemaps چیست؟
در بخشهای بعد این پرسش بررسی شد: گوگل سرچ کنسول چیست؟ حال میخواهیم بدانیم سایت مپ چیست و چه کاربردی دارد؟
سایت مپ، فایلی با پسوند XML است. این فایل شامل آدرس تمام صفحات وبسایت شما میباشد. نقشه سایت، صفحات مهم سایت شما را در گوگل شناسایی و مسیر رباتهای گوگل را برای خزیدن و ایندکس صفحات، آسان می کند. ثبت نقشه سایت در سرچ کنسول یکی از مهمترین کارهایی است که پس از نصب سرچ کنسول در سایت خود باید انجام دهید.
آموزش گوگل سرچ کنسول
تاکنون گوگل سرچ کنسول را با موفقیت در وبسایت خود نصب کردید. اکنون آمادهاید تا ویژگیها و قسمتهای مختلف این ابزار را بررسی کنیم. در گوگل سرچ کنسول، گزارشهای مختلفی وجود دارد که میتوانید به آنها دسترسی داشته باشید و اطلاعات ارزشمندی برای سایتتان از آنها استخراج کنید. این گزارشها، برای اعطای دید بهتر به صاحبان سایتها طراحی شدهاند.
در ادامه به بررسی قسمتهای مختلف SEARCH CONSOLE و کاربرد هر یک از قسمتهای آن و همچنین نحوه استخراج گزارش میپردازیم. قبل از شروع، توضیح برخی اصطلاحات و نکات ضروری به نظر میرسد. گزارشهای سرچ کنسول بر اساس بعد یا اصطلاحا Query سازماندهی میشوند. Query در واقع کلمه یا کلماتی است که کاربر قبل از ورود به سایت شما در سرچ گوگل وارد کرده است. چهار معیار مختلف در گوگل سرچ کنسول از این قرار است:
Clicks
نشان دهنده تعداد کلیکهایی است که بر روی یکی از صفحات سایت شما در صفحه نتایج جستجوی گوگل بعد از جستجوی کلمه کلیدی انجام شده است.
Impressions
تعداد دفعاتیست که یک صفحه از سایت شما در صفحه نتایج جستجوی گوگل نشان داده شده است. تعداد این نمایشها معمولاً بیشتر از تعداد کلیکها است.
نرخ کلیک (CTR) یا Click-Through Rate
نسبت تعداد دفعاتیست که کاربران روی لینک سایت شما کلیک کردهاند به عدد Impressions یا تعداد نمایش در صفحه جستجو. بسیاری از کاربران ممکن است با وجود دیدن سایت شما در صفحه نتایج جستجو، بر روی لینک سایت شما کلیک نکنند و فقط لینک شما در قاب مانیتور آنها دیده شود. در این حالت اگر نسبت Impressions و click شما با هم اختلافی فاحش داشت، باید بررسی کنید علیرغم دیده شدن فراوان سایت شما، چرا مخاطب بر روی سایت شما کلیکی نکرده است؟! و بهعبارتی دلیل اینکه مخاطبان بر روی لینک شما کلیک نکردهاند، چیست؟
میانگین رتبه یا Average Position
این پارامتر، رتبه سایت شما را در کلمههای کلیدی متفاوتی نشان میدهد. این عدد یک میانگین است؛ زیرا رتبه سایت شما بهطور کلی بر اساس موقعیت مکانی کاربران و دستگاه مورد استفاده کاربر در جستجوهای مختلف گوگل، با هم متفاوت است.
حال با منوهای مهم در این ابزار پرکاربرد آشنا میشویم:
گزارش کلی یا Overview Report
اما نحوه کار با گوگل سرچ کنسول چگونه است؟ برای اینکار، نخست باید بخشهای مختلف این ابزار پرکاربرد آشنا شویم. اولین قسمتی که پس از باز کردن این ابزار در سرچ کنسول مشاهده میکنید، قسمت گزارش خلاصه است. همانطور که از نام آن مشخص است، در این قسمت گزارش مختصری از وضعیت کلی سایت خود و تعداد کلیکهای دریافتی در نتایج جستجوی گوگل خواهید داشت. در قسمت گزارش عملکرد یا Performance Report، تعداد کلیکهای دریافتی از صفحه نتایج جستجوی گوگل را مشاهده خواهید کرد.
در این بخش، نمودارها و نتایج اجمالی میزان کلیک و همچنین نرخ تغییرات تعداد کلیک در مدت زمان دلخواه را به شما نمایش میدهد. در بخش coverage تعداد صفحات لیستشده و همچنین صفحات مشکلداری که گوگل خطا داده است را نشان میدهد.
گزارش عملکرد یا Performance Report
در این قسمت میتوانید دادههای موجود را به روشهای مختلف کلاسبندی و نمایش دهید. به عنوان مثال، میتوانید نتایج را بر اساس URL، دستگاه و کشور مشاهده کنید. این اطلاعات به شما کمک میکند تا عملکرد سایت خود را در گوگل تجزیه و تحلیل کنید و تغییرات غیرمنتظره در رتبه بندی صفحه را پیگیری کنید. از این طریق همیشه نوسانات سایت را رصد میکنید تا کار به جهش بزرگ و افت زیادی نشود و همیشه بهموقع جلوی ریزش احتمالی سایت خود را میگیرید.
همچنین میتوانید نتایج را بر اساس کلمات کلیدی مختلف بررسی کنید. بررسی نتایج بر اساس کلمات کلیدی یک ویژگی ارزشمند به شما میدهد. شما میتوانید از این قابلیت برای بهبود رتبه و بهینه سازی صفحات سایت در فرآیند تحقیق کلمات کلیدی سایت استفاده کنید.
سرچ کنسول راههای مختلفی برای نمایش و تجزیه و تحلیل دادهها ارائه میدهد. ابزارهای موجود در سرچ کنسول بسیار کاربردی و مفید هستند، اما اگر تجربه قبلی در نحوه استفاده از آنها ندارید، ممکن است در اولین تجربیات خود در استفاده از این ابزار کاربردی، گمراه شوید. بهطور کلی در این ابزار جستجو بر اساس فیلترهای متنوعی وجود دارد. از جمله این فیلترهای جستجو در این ابزار Search Type یا فیلتر بر اساس نوع جستجو، Date Range یا فیلتر بر اساس بازه زمانی، کلیدواژه (Query)، صفحه، کشور، دستگاه، ظاهر جستجو میباشند.
گزارش Index Coverage
هیچ میدانید سرچ کنسول در سئو چقدر موثر است؟ اولین قدم در سئو این است که مطمئن شوید گوگل میتواند محتوای شما را ایندکس کند. با کمک Index Coverage در سرچ کنسول گوگل، میتوانید صفحات فهرست شده در وبسایت را بررسی کنید. این گزارش برای سایتهایی مفید خواهد بود که دائما در حال تولید محتوا و ایجاد صفحات جدید هستند.
چند نکته حیاتی وجود دارد که در بررسی این بخش باید به آنها توجه کرد:
- اگر بهطور مداوم در حال تولید محتوا هستید، صفحات ایندکس شده سایت شما همیشه باید افزایش یابد. این روند نشان میدهد که هیچ مشکلی برای ایندکس صفحات سایت شما توسط Googlebot و ایندکس کردن مطالب جدید وجود ندارد.
- به ریزش یا افت ناگهانی نمودار صفحات ایندکس شده توجه کنید. کاهش ناگهانی نمودار، نشان دهنده مشکل در فایل robots.txt سایت است. تغییرات در فایل robots.txt ممکن است برخی از صفحات را برای رباتهای گوگل از دسترس خارج کند. یکی دیگر از دلایل ریزش احتمالی، میتواند مشکلات مربوط به سرور هاست باشد.
- افزایش ناگهانی تعداد صفحات ایندکس شده نیز میتواند نشان دهنده وجود محتوای تکراری در صفحات مختلف یا خطا در اصطلاحا کنونیکالها باشد.
در این مقاله به این پرسش که گوگل سرچ کنسول چیست پاسخ داده شد. در صورت نیاز به مشاوره و یا آموزش با مشاورین ما تماس بگیرید. ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ بانوی هدف با شماییم تا با آموزش درست سرچ کنسول پای در این عرصه بگذارید. در صورت تمایل میتوانید ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
بعد از انجام تمام این مراحل البته بهدرستی نوبت به دیدن نتایج زحمات شما میرسد؛ اما این اتفاق نمیافتد مگر با دانستن جواب سوال گوگل سرچ کنسول چیست ؟ اگر درمورد گوگل سرچ کنسول کنجکاو هستید باید بدانید که ابزاری از گوگل است که در ابتدا با نام وبمستر تولز در میان علاقهمندان به این فضا مورد استفاده قرار میگرفت؛ ولی این تنها تعربف کوچکی ار این ابزار کارآمد است. گوگل سرچ کنسول به منظور حل مشکلات احتمالی سایت، کنترل و حفظ سایت مورد استفاده قرار میگیرد. با کمک گوگل سرچ کنسول میتوان فهمید که محتوا تولید شده توسط خزنده گوگل ایندکس شده است یا خیر.
ایندکس شدن مقاله از این نظر حائز اهمیت است که اگر مقاله ایندکس نشود در واقع انگار هیچ اتفاقی برای محتوای تولید شده نیفتاده، یا بهتر عنوان کنیم اصلا منتشر نشده؛ در این حالت شما باید سعی کنید رباتهای خزنده را به داخل سایت خود راهنمایی کنید.
سوالات متداول گوگل سرچ کنسول چیست؟
تفاوت گوگل سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس چیست؟
گوگل آنالیتیکس ابزاری برای بررسی رفتار کاربرانی است که وارد وب سایت شما می شوند. اما کنسول جستجوی گوگل ابزاری برای بررسی سایت شما و بهینه سازی آن برای کاربران است.
آیا گوگل سرچ کنسول همان گوگل وبمستر تولز است؟
بله. هردو یکی هستند. برای اطلاعات بیشتر به مقاله رجوع کنید.
کنسول جستجوی گوگل چه می کند؟
سرچ کنسول ابزاری ست برای بررسی سایت شما و بهینه سازی آن برای کاربران است.